Атлетски Савез Републике Српске основан је 10.октобра 1992. године.
Цијело вријеме Савез је успио да одржи континуитет утакмичења и првенстава Републике Српске. Уз огроман ентузијазам и ангажман свих љубитеља атлетике данас имамо атлетске клубове широм Републике Српске који у сарадњи са АСРС одржавају низ атлетских манифестација и првенства Републике Српске за све узрасне категорије. АСРС преко својих клубова има око 2000 регистрованих атлетичара у свим узрасним категоријама. У новије вријеме а на основу потисаног међусобног протокола о специјалним и паралелним везама, на иницијативу Атлетског Савеза Републике Српске, успијели смо у сарадњу са Српским Атлетским Савезом да покренемо и пројекат Свесрпског атлетског купа ,који окупља најбоље атлетичаре Србије и Републике Српске. Поред овог најзначајнијег пројекта реализовано је и низ других пројеката веома важних за унапређење атлетике у Републици Српској.
АС РС је 2003 године удружен са АС ФБиХ у Атлетски Савез БиХ и од тада атлетичари и атлетичарке из Републике Српске у склопу репрезентације БиХ биљеже наступе на олимпијским играма , свјетским, европским и балканским првенствима.
Сви ови сјајни резултати и важност атлетике као базичног спорта прве категорије, обавезују АСРС да и убудуће континуирано ради на унапређењу услова за бављење овим спортом у Републици Српској на добробит цијелог друштва.